fbpx
Email: info@hydrolifetherapy.com
Email: remicenolli@gmail.com
Tel: +355 69 55 77 332

Stretching

Ushtrimet e stretching jane nje set levizjesh qe kane si qellim final zgjatjen e muskujve dhe tendinave. Të gjithë ata që praktikojnë sport jane të vetëdijshëm për përfitimet e stretching, por do te habiteshin nese do te dinin qe stretching është mjaft i dobishem edhe në trajtimin e një numri të madh të sëmundjeve. Stretching ne fakt sjell shumë përfitime: përmirëson levizjen, nxit qarkullimin e gjakut, rrit nivelet e oksigjenit dhe ndihmon transmetimin e ushqimit tek muskujt, rrit heqjen e mbeturinave metabolike, të tilla si dioksidi i karbonit, amoniaku dhe urinës, përmirëson fleksibilitetin e muskujve dhe tendinave tuaja, shkurton kohën e shërimit nga lëndimet, ndihmon për t’u çlodhur muskujt dhe për të eleminuar dhimbje të muskujve dhe zvogëlon rrezikun e lëndimit të muskujve gjatë ushtrimit .

Stretching mund të jetë statik, dinamik ose një kombinim i të dyjave.

 

Ka lloje të ndryshme të stretching, secili i përshtatshëm për të trajtuar një sëmundje të caktuar, kështu që fizioterapisti pas një ekzaminimi të plotë, zhvillon një program te individualizuar për nevojat specifike të pacientit, i cili më pas do të punojë së bashku me fizioterapistin, për kryerjen e duhur të ushtrimeve.

Llojet

 • Stretching për të përmirësuar levizjen

  Lehtësimi proprioceptiv neuromuskular është teknika më efektive për të rritur amplitudën e lëvizjes.

 • Stretching për të përmirësuar fleksibilitetin

  Stretching statik eshte më efektiv sesa ai dinamike për të rritur fleksibilitetin

 • Stretching për rehabilitim

  Disa lloje stretching specifike zvogëlojne kohën e shërimit nga lëndimi.

 • Stretching i muskujve iliopsoas

 • Stretching për grupin iliotibilale

 • Stretching i muskujve të hamstrings

 • Stretching i muskujve quadriceps

 • Stretching i muskujve te pulpes

 • Stretching për të përmirësuar performancën

  Megjithëse efektiv për fleksibilitet, stretching statik ka një efekt negativ në performancën e menjëhershme të atletëve. Stretching shtrëngues statik nxit një përgjigje frenuese neuromuskulare, të cilat mund të dobësojnë muskujt për 30 minuta nga stërvitja. Stretching dinamik ben të kundërtën, duke përmirësuar performancën e muskujve. Prandaj eshte pikerisht ky lloj i cili sherben për të përmirësuar performancën dhe fleksibilitetin aktiv.

 • Stretching pasiv

 • Stretching izometrik